Ruşeym, buğdayın en tepesindeki embriyosudur. Bu madde tohumun üremesini ve çimlenmesini sağlar. Buğdayın işlenerek una dönüştürülmesi sürecinde özel ayrıştırma işlemleri sonucunda 1 ton buğdaydan sadece 1 kilogram rüşeym elde edilir.
Bileşiminde yüksek miktarda A,E ve B1 vitamini, lesitin, esansiyel yağ asitleri ve proteinler ile minerallerden çinko, manganez ve krom bulunur.
Buğday tanesinin oluşması için bitkinin döllendikten sonra tohum oluşurken bitki türüne göre nişasta ve protein ile birlikte şeker ve yağ da tohumla birlikte besin olarak depolanır. Nişasta tohum için gerekli olan enerji kaynağını sağlar. Depolanmış proteinler de bitki açısından önemli olan diğer proteinleri inşa etmek için buğday embriyosunun ihtiyaç duyacağı aminoasitleri sağlayacaktır. Buğdaydaki toplam proteinin yaklaşık % 8’i rüşeymden oluşur. Ruşeymin protein miktarı ise % 30 civarındadır.Buğday ruşeymi tüm tanenin % 2-3’ünü oluşturur.