Yumurta, mevcut olan en eksiksiz ve çok yönlü besinlerden biridir. Yaklaşık %10'unu kabuk, %58'ini yumurta akı ve %32'sini yumurta sarısı oluşturmaktadır.Gerek kabuğun, gerekse yumurta sarısının rengi, yumurtanın besleyici değerini etkilememektedir. Ortalama bir yumurta, yaklaşık olarak 313 kilojul enerji saülamakta ve bunun %80'i yumurta sarısından kaynaklanmaktadır.
Ortalama büyüklükteki bir yumurtanın besin içeriği (50 g ağırlığındaki sofralık yumurtanın içerdiği) aşağıdakilerden oluşmaktadır:
6.3 g protein
0.6 g karbonhidrat
5.0 g yağ (0.21 g kolesterol içermektedir)
Yumurta proteini, yüksek kaliteli ve kolayca sindirilebilen bir proteindir. Yumurtadaki yağın neredeyse tamamı yumurta sarısında bulunmakta ve kolayca sindirilmektedir.
Vitaminler
Yumurta, vitamin C dışındaki tüm vitaminleri içermektedir. Özellikle içeriği A,D ve B12 vitamini açısından yüksektir, ayrıca b1 ve riboflavin de içermektedir. Yumurta tavuklarına Optimum vitamin beslenmesi kavramına ("Yumurta tavuklarında optimum vitamin beslenmesi" bölümüne bakınız) uygun şekilde yem katkısı sağlanmış olması durumunda, yumurta; insan popülasyonuna tamamlayıcı esansiyel vitamin sağlayan önemli bir araçtır.
Mineraller
Yumurta, iyi bir demir ve fosfor kaynağı olmasının yanı sıra, kalsiyum, bakır, iyot, magnezyum, manganez, potasyum, sodyum, çinko, klorür ve sülfür de sağlamaktadır. Bu minerallerin tümü, yumurtanın yenilebilen kısmında, biyoyararlanımı yüksek olan organik şelat formunda bulunmaktadır.