Gebe inek doğumuna 2 ay kala kuruya çıkarılır (sütten kesilir). Anne karnındaki buzağı toplam büyümesinin üçte ikisini gebeliğin son 3 ayında gerçekleştirir. Bu dönemde ineğin meme dokuları dinlenir.
Kurudaki inek, döneminin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde beslenmeli ve yağlandırılmamalıdır.
İneklerin canlı ağırlık ve kondüsyon düzenlemeleri kuru döneme alınmadan 1-2 ay öncesinden ayarlanmalıdır.
Kuru dönemdeki hayvanlar için en uygun vücut kondüsyon puanı (vücut yağlılık puanı) 3.25-3.75 arasında olmalıdır.
İyi bir kuru dönem beslemesi doğumun kolay olmasını ve doğum sonrası metabolik hastalıkların önlenmesini sağlar.
Doğum sonrası süt ineğinin genetiğine uygun olan yüksek süt verimini temin ederek bu verimin uzun süre korunmasına yardımcı olur.
8 Haftalık kuru dönem beslemesi ilk 5 ve son 3 haftalık dönem olarak iki bölümde ele alınmalıdır.
İlk 5 hafta boyunca yonca, fiğ, tırfıl gibi baklagil kökenli kaba yemler ot veya silaj şeklinde fazla verilmemelidir.
Bu dönemde verilen mısır silajı da 5-6 kg'dan fazla olmamalıdır. Ayrıca fabrika yemi ve tahıl kullanım miktarlarına dikkat edilmelidir.
Hayvanların önünde 24 saat boyunca önünde serbest olacak şekilde içme suyu kalitesinde taze ve temiz su bulundurulmalıdır.
Hayvanlar havadar bir ortamda altları kuru ve temiz olacak şekilde barındırılmalıdırlar.
Nilüfer 1 Kuru Dönemi Yemi, rasyonda kaliteli kaba yem kullanılıyorsa (kaliteli kaba yemin toplam kaba yemin %30'unu geçmemesini dikkate alarak) günlük 2. 0-2. 5 kg.
Sadece saman ve kötü kalitede kaba yem kullanılıyorsa günde 3-5 kg kullandırılmalıdır.
Kuru dönemdeki ineklerin önünde yiyebildiği kadar samanın da serbest olarak bulundurulmasında büyük fayda vardır.
Kuru dönemin ilk safhasında (ilk 35-40 gün) ineklerin iştahları çok açıktır. Bu dönemde fazla yem tüketiminden kaçınılmalıdır.
Kuru dönem beslemesi konusunda firmamızın bölge müdürlerinden destek almanız faydalı olacaktır.