Sütten kesilen buzağılarda işkembe gelişiminin ilk aşaması şekillenmiştir. Bu gelişimin yetişkin hayvanlardaki seviyeye gelmesi 4-6 aylık yaşa kadar devam eder.
Bu dönemde kaliteli ve lezzetli hammaddeler ile oluşturulmuş yemler verilmelidir.
Buzağıların beslenmesinde 4 aylık yaşa kadar kesinlikle taze yeşil ot, mısır silajı ve posalar kullanılmamalıdır.
Bu yaştaki buzağılar kendi dönemine yakın diğer buzağılar ile bir grup halinde beslenir.
Guruptaki buzağı sayısı barınağın kapasitesine bağlı olmak koşulu ile 6-10 hayvan arasında olmalıdır. Kalabalık gruplar, buzağılarda özellikle solunum yolu hastalıkları oluşumunu tetikler.
Buzağılar 4 aylık yaşını doldurana kadar bu şekilde beslenirler. Dişi ve erkek buzağılar 4 aylık yaştan sonra ayrı bölmelerde beslenirler. Dişi buzağılar 4 aylık yaştan sonra düve besleme programına alınırlar ve doğuma 4-6 hafta kalana kadar bu şekilde beslenirler.
Erkek buzağılar ise 4 aylık yaşını tamamladıktan sonra erkek besi programına alınırlar.
Bu hayvanlara 4 aylık yaşın sonuna kadar kaliteli kaba yemler hariç saman gibi kuru kaba yemler, silaj ve yaş posa gibi sulu yemler verilmesi tavsiye edilmez.
Dişi buzağılar 3 ve 4. aylarda Orkide Buzağı Büyütme Yemi ile beslenmelidir. 4 aylık yaştan sonra dişiler düve besleme programına alınır.
Erkek buzağılara ise 6 aylık yaşın sonuna kadar Orkide Buzağı Büyütme Yemi serbest olarak yedirilir.
Buzağılarda sütten kesime kadar verilen Filiz Buzağı Başlangıç Yemi ile Orkide Buzağı Büyütme Yemi karıştırılarak, en az 15 günde yavaş yavaş geçiş yapılır.
İki aylık yaşını dolduran buzağılar 4 aylık yaşını tamamlayana kadar 24 saat boyunca önlerinde serbest olacak şekilde Orkide Buzağı Büyütme Yemi bulundurulur.
Bu dönemde kaliteli kaba yemler (yonca ve diğer baklagil otları) önlerinde serbest olarak bulundurulmalıdır. Bu yaştaki buzağılara içme suyu kalitesinde temiz ve taze su 24 saat boyunca verilmelidir.
Hayvanlarınızın ihtiyaçlarına yönelik doğru besleme için saha teknik ekibimize danışmanız faydalı olacaktır.