Damızlık genç dişilerin vücut kondisyonları iyi takip edilmeli, yağlanma ve gelişme geriliği olmayacak şekilde toplam rasyonları düzenlenmelidir.
Canlı ağırlık artışları kontrol altında tutulmalıdır. Düveler gereğinden fazla enerji bakımından zengin mısır silajı ve tahıllar ile beslenmemelidir.
Damızlık dişi hayvanlarda memedeki süt bezlerinin ve kanallarının hızlı gelişim gösterdiği dönem 3-8 aylık yaş dönemidir.
Bu dönemde genç dişilerin yağlanması ile memedeki süt bezi ve kanalları yerine yağ doku oluşumu (et meme oluşur) görülür. Bu da düvelerin doğumdan sonra süt verimlerinin düşük olmasına neden olacak bir sorundur.
Genç hayvanların bu dönemde yağlanmaya neden olabilecek enerji içeriği yüksek, mısır silajı ve tahıl kaynaklarıyla beslenmemesi gerekir.
Damızlık düve adaylarının ve gebe düvelerin yağlandırılacak şekilde beslenmeleri sonucunda, güç doğum, düşük süt verimi, eşin atılmaması ve doğum sonrası metabolik hastalıkların oluşması kaçınılmazdır.
Düvelerin ırk özelliklerinin iyi bilinmesi ve buna bağlı olarak hangi yaşta hangi boy ve kilogramda olması gerektiği takip edilmelidir.
Kaba yem kaynaklarının kalitesine bağlı olarak günde 2-5 kg hayvan başına olacak şekilde kullanılır.
Düvelerin beslenmesinde amaç düvenin ırk özelliklerine bağlı gelişim grafiğini göstermesini sağlamak olmalıdır.
Düvelerin gelişim durumları ve canlı ağırlıklarına bağlı olarak yapılacak beslemede değişim göstermektedir. Bu konuda bölge müdürlerimizin düvelerin gelişim grafiğini analiz ederek, bakım ve besleme konusunda size yardımcı olması faydalı olacaktır.
Gelincik Düve Yemi, gelişmekte olan damızlık dişi hayvanların ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamaya yönelik hazırlanmış özel bir yemdir.
İçeriğinde yer alan besin maddeleri damızlık genç dişilerin, yağlanmadan yeterli canlı ağırlık, boy ve fizyolojik olgunluğa ulaşmalarını sağlayacak şekilde dengelenmiştir.
Gelincik Düve Yemi ilerleyen dönemlerdeki döl verimi ve süt verimi performansını olumlu etkileyecek şekilde özel olarak üretilmiştir.